"Wino dla ludzi jest życiem, jeżeli pić je będziesz w miarę.  Jakież ma życie ten,
który jest pozbawiony wina? Stworzone jest ono bowiem dla rozweselenia ludzi.
Zadowolenie serca i radość duszy daje wino pite w swoim czasie i z umiarkowaniem."
Mądrość Syracha 31, 27-28

czerwone

HOJA DE PRIMAVERA Tempranillo Semidulce - D.O. La Mancha
HOJA DE PRIMAVERA Tempranillo Semidulce - D.O. La Mancha

HOJA DE PRIMAVERA Tempranillo Semidulce - D.O. La Mancha

Producent: Bodegas Verduguez

Wino czerwone, półsłodkie, o średnio intensywnej, czerwonej barwie z fioletową obwódką, produkowane z wyselekcjonowanych winogron tempranillo, rosnących na wysokości 722 m n.p.m., na glebach wapiennych. W nosie bardzo owocowe, świeże, o aromacie malin, czarnej porzeczki, śliwek, tytoniu, wanilii, skóry i ziół. W ustach średnio zbudowane, miękkie, owocowe, krągłe, wyważone, z delikatnie wyczuwalnymi nutami przypraw i skóry.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę 15-18°C. Najlepiej komponuje się z rybami, mięsem i serami.
CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Rosado (różowe) –  Tierra de Castilla y León
CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Rosado (różowe) –  Tierra de Castilla y León

CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Rosado (różowe) – Tierra de Castilla y León

Producent: Agricola Castellana

100% tempranillo
Wino różowe, wytrawne, młode, o truskawkowej, czystej, połyskliwej barwie.
W nosie bardzo owocowe, w tle nuty warzywne i mleczne.
W ustach świeże, smaczne, owocowe z odrobiną nut kwiatowych.
Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-10°C z paellą, spaghetti a la carbonara, lekkich mięs i grzybów.
13,0% alk.
PECATIS TUIS  Tempranillo Roble - Tierra de Castilla i León
PECATIS TUIS  Tempranillo Roble - Tierra de Castilla i León

PECATIS TUIS Tempranillo Roble - Tierra de Castilla i León

Producent: Bodega Cuatro Rayas

Wino czerwone, wytrawne, o pięknej, połyskującej, czereśniowej barwie, dojrzewające przez 3 miesiące w beczkach. Przywodzi na myśl czerwone owoce oraz nuty pochodzące z drewna. W ustach długie, przyjemne dla podniebienia. Doskonałe do serów, długo dojrzewających wędlin oraz mięs z grilla. Podawać lekko schłodzone (14-16°C).
VACCEOS Tempranillo Rosado (różowe) - D.O. Rueda
VACCEOS Tempranillo Rosado (różowe) - D.O. Rueda

VACCEOS Tempranillo Rosado (różowe) - D.O. Rueda

Producent: Agricola Castellana

100% tempranillo
Różowe, wytrawne, aromatyczne wino o czystej, połyskującej barwie dojrzałych czereśni z delikatnymi truskawkowymi refleksami. W nosie wyczuwalne są intensywne, owocowe aromaty z przewagą truskawek, ze świeżymi, mineralnymi nutami w tle, nadającymi mu głębi. W ustach smaczne, mięsiste, o bardzo dobrze zintegrowanej kwasowości i długo utrzymującej się końcówce.
Aby w pełni docenić jego walory należy je podać schłodzone do temp. 8-10°C, szczególnie do serów, makaronów, drobiu oraz prostych potraw przygotowanych na bazie ryżu.
13,0% alk.
VACCEOS Tempranillo Roble – D.O. Rueda
VACCEOS Tempranillo Roble – D.O. Rueda

VACCEOS Tempranillo Roble – D.O. Rueda

Producent: Bodega Cuatro Rayas

100% tempranillo
Wino czerwone, wytrawne, leżakujące przez 3 miesiące w nowych beczkach z dębu amerykańskiego, o wiśniowej, czystej, połyskliwej barwie z ciemniejszymi refleksami.
Jego aromat przywodzi na myśl czerwone owoce i lukrecję. Wyczuwalne są w nim także nuty mleczne i wanilia.
W ustach bardzo smaczne, delikatne, mięsiste, o słodkich, aromatycznych garbnikach i długim finiszu.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę 14-16°C, do serów i mięs z grilla.
13,5% alk.

białe

HOJA DE PRIMAVERA  Airén  Semidulce - D.O. La Mancha
HOJA DE PRIMAVERA  Airén  Semidulce - D.O. La Mancha

HOJA DE PRIMAVERA Airén Semidulce - D.O. La Mancha

Producent: Bodegas Verduguez

Wino białe, półsłodkie, o jasnej, połyskliwej, czystej, słomkowej barwie z zielonkawymi refleksami, wyprodukowane z winogron airén, rosnących na wysokości 722 m n.p.m., na glebach wapiennych. W nosie bardzo przyjemne, ekspresyjne, wyzwalające w nas skojarzenia z aromatami cytrusów, owoców egzotycznych i kwiatów. W ustach eleganckie, wyrafinowane, o odpowiedniej kwasowości i przyjemnej, wyważonej końcówce, z posmakiem cytrusów i białych owoców.
Podawać schłodzone do temperatury 5-7°C do przystawek, owoców morza, ryb, makaronów i potraw przygotowanych na bazie zbóż.
CABALLERO DE CASTILLA Verdejo - Tierra de Castilla y León
CABALLERO DE CASTILLA Verdejo - Tierra de Castilla y León

CABALLERO DE CASTILLA Verdejo - Tierra de Castilla y León

Producent: Agricola Castellana

100% verdejo
Wino białe, wytrawne, młode, o jasnej, połyskliwej, czystej, złocistej barwie, wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron.
W nosie lekko perfumowane, z charakterystycznymi dla szczepu Verdejo nutami kopru włoskiego.
W ustach lekkie, z przewagą nut zielonych jabłek i bananów.
Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C do makaronów, potraw przygotowanych na bazie ryżu, ryb, owoców morza oraz delikatnych serów.
12,5% alk.
PECATIS TUIS Verdejo - Tierra de Castilla i León
PECATIS TUIS Verdejo - Tierra de Castilla i León

PECATIS TUIS Verdejo - Tierra de Castilla i León

Producent: Bodega Cuatro Rayas

Wino białe, wytrawne, o jasnożółtej, stalowej barwie i świeżym, kwiatowym zapachu. W ustach delikatne, długie. Najlepiej smakuje podane, gdy osiągnie temperaturę 6-8°C, do ryb i świeżych owoców morza.