"Wino dla ludzi jest życiem, jeżeli pić je będziesz w miarę.  Jakież ma życie ten,
który jest pozbawiony wina? Stworzone jest ono bowiem dla rozweselenia ludzi.
Zadowolenie serca i radość duszy daje wino pite w swoim czasie i z umiarkowaniem."
Mądrość Syracha 31, 27-28

czerwone

ACÓN Crianza - D.O. Ribera del Duero
ACÓN Crianza - D.O. Ribera del Duero

ACÓN Crianza - D.O. Ribera del Duero

Producent: Abadía de Acón

100% tempranillo
Wino czerwone, wytrawne, o czerwonej barwie z fioletowymi refleksami, dojrzewające przez 14 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego (40%), amerykańskiego (30%) i środkowoeuropejskiego (30%).
W nosie potężne, o intensywnych nutach wanilii, lukrecji i skóry, w towarzystwie czerwonych owoców.
W ustach dobrze zbudowane, o dojrzałych garbnikach, przywodzące na myśl czerwone owoce z kompotu. Smaczny, długi finisz.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę 16-18°C, do czerwonych mięs, drobiu, ptactwa i zwierzyny łownej, pieczonej jagnięcin i wszelkiego rodzaju mięs, zarówno białych, jak i czerwonych, przygotowanych na grillu.
14,0% alk.


Nagrody: srebrny medal na Concours Mondial de Bruxelles, 90 pkt Guia Penin 2012
ALTA RÍO Reserva – D.O. Rioja
ALTA RÍO Reserva – D.O. Rioja

ALTA RÍO Reserva – D.O. Rioja

Producent: Consejo de la Alta

100% tempranillo
Wino czerwone, wytrawne o czereśniowej barwie z rubinowymi refleksami, produkowane z owoców uzyskiwanych z 20-25-letnich szczepów, dojrzewające przez 16 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego, a potem przez 22 miesięce w butelce. W nosie wyczuwalny długo utrzymujący się aromat dojrzałych owoców oraz wanilii. W ustach wyważone między strukturą a kwasowością. Długi, przyjemny finisz.
Idealne do ostrych kozich i owczych serów, czerwonego mięsa oraz mięsa zwierzyny łownej. Podawać, gdy osiągnie temperaturę 16°C.
14,0% alk.
CONSEJO DE LA ALTA Crianza – D.O. Rioja
CONSEJO DE LA ALTA Crianza – D.O. Rioja

CONSEJO DE LA ALTA Crianza – D.O. Rioja

Producent: Consejo de la Alta

100% tempranillo
Wino czerwone, wytrawne o intensywnej czereśniowej barwie, produkowane z owoców uzyskiwanych z 20-30-letnich szczepów, dojrzewające przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego, a potem przez co najmniej 12 miesięcy w butelce. W nosie intensywne, o doskonale zharmonizowanych aromatach dojrzałych owoców, migdałów, palonej kawy i czekolady. W ustach aksamitne, eleganckie, smaczne, przywodzące na myśl lukrecję i wypalane drewno. Wino, które na długo pozostaje w pamięci.
Najlepiej smakuje podane, gdy osiągnie temperaturę 15ºC, do kozich i owczych serów, pasztetów, czerwonego mięsa, makaronów, ryb, pikantnych potraw, czekolady, biszkoptów i rodzynek.
14,0% alk.
ACÓN Reserva – D.O. Ribera del Duero
ACÓN Reserva – D.O. Ribera del Duero

ACÓN Reserva – D.O. Ribera del Duero

Producent: Abadía de Acón

85% tempranillo, 15% cabernet sauvignon;
Wytrawne tempranillo z domieszką szczepu cabernet sauvignon (15%), szczególnie polecane dla tych, którzy lubią wina złożone i bardzo dojrzałe. 18 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego oraz 24 miesiące w butelce dało w rezultacie wino przywodzące na myśl truskawkowe konfitury, czarne, dojrzałe owoce, chiński atrament i lukrecję, muśnięte tostem i dymem, z odrobiną słodkiej wanilii w tle. W ustach słodkie, mięsiste taniny. Wino z charakterem.
Jego walory najlepiej można docenić podając je, gdy osiągnie temperaturę 16-18°C.
14,5% alk.
Nagrody: 92 pkt Guia Penin 2012.
CONSEJO DE LA ALTA Reserva – D.O. Rioja
CONSEJO DE LA ALTA Reserva – D.O. Rioja

CONSEJO DE LA ALTA Reserva – D.O. Rioja

Producent: Consejo de la Alta

100% tempranillo
Wino czerwone, wytrawne o intensywnej czereśniowej barwie z rubinowymi refleksami, produkowane z owoców uzyskiwanych z 25-30-letnich szczepów, dojrzewające przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i przez co najmniej 24 miesiące w butelce. W nosie wyczuwalna lukrecja, czereśnie i palona kawa. W ustach ponownie lukrecja, brzoskwinie i nuty pochodzące z dojrzewania w beczce ze szlachetnego drewna. Wino wyważone, o długim finiszu.
Wyśmienite do ostrych kozich i owczych serów, czerwonego mięsa i słodyczy. Podawać, gdy osiągnie temperaturę 16ºC.
13,5% alk.
TARGUM - D.O. Ribera del Duero
TARGUM - D.O. Ribera del Duero

TARGUM - D.O. Ribera del Duero

Producent: Abadia de Acón

100% tempranillo
Szlachetne wino produkowane z winogron pochodzących z ponad 70-letnich szczepów, dojrzewające przez co najmniej 18 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego, a następnie przez co najmniej 18 miesięcy w butelce. Odznacza się wiśniową barwą z fioletowymi refleksami. W nosie eksplozja aromatów. W ustach mięsiste, złożone, dobrze zbudowane, o wyczuwalnych nutach bardzo dojrzałych, czerwonych i czarnych owoców, z kawą, toffi i lukrecją w tle. Smaczny, długi finisz. Smak owoców w tym winie tworzy doskonałą całość z nutami pochodzącymi z dojrzewania w dębie.
CATA DE CONSEJERO - D.O. Rioja
CATA DE CONSEJERO - D.O. Rioja

CATA DE CONSEJERO - D.O. Rioja

Producent: Consejo de la Alta

Jedyne w swoim rodzaju czerwone, wytrawne wino, produkowane w niewielkich ilościach z wyselekcjonowanych winogron, pochodzących z wybranych parceli ale tylko w najlepszych latach. Maksymalna ekspresja szczepu tempranillo, ujawniająca się w intensywnej barwie, zapowiadającej złożoność i elegancję. Wykwintne aromaty tego wina są dopełnienie jego pełni i obfitości wyczuwalnej w ustach. Wino o dużym potencjale, którego szlachetne garbniki są zapowiedzią jego długowieczność.
14,0% alk.

białe

ABSUM Varietales Blanco – D.O. Somontano
ABSUM Varietales Blanco – D.O. Somontano

ABSUM Varietales Blanco – D.O. Somontano

Producent: Bodega Irius

60% chardonnay, 25% gewurztraminer, 15% pinot noir, 13,0% alk.
Wino białe, wytrawne, nagrodzone złotym medalem na Concours Mondial de Bruxelles i srebrnym na International Wine Challenge. Dojrzewało przez 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego na osadzie, dzięki czemu zachowane są jego pierwotne aromaty.
Charakteryzuje się słomkową barwą ze srebrnymi refleksami oraz owocowym aromatem z domieszką kwiatów. Pojawiają się w nim także nuty owoców tropikalnych i słodkich przypraw, pochodzące z dojrzewania w beczce.
W ustach delikatne, oleiste, rześkie, o wyważonej strukturze. Długi, elegancki finisz.
Podawać schłodzone (10°C).
13,0% alk.


Nagrody: złoty medal na Concours Mondial de Bruxelles 2010