"Wino dla ludzi jest życiem, jeżeli pić je będziesz w miarę.  Jakież ma życie ten,
który jest pozbawiony wina? Stworzone jest ono bowiem dla rozweselenia ludzi.
Zadowolenie serca i radość duszy daje wino pite w swoim czasie i z umiarkowaniem."
Mądrość Syracha 31, 27-28

czerwone

ALTA RÍO Tinto – D.O. Ca Rioja
ALTA RÍO Tinto – D.O. Ca Rioja

ALTA RÍO Tinto – D.O. Ca Rioja

Producent: Consejo de la Alta

95% tempranillo, 5% viura
Młode, czerwone, wytrawne wino o połyskliwej, średnio intensywnej, purpurowej barwie z rubinowymi refleksami, produkowane ze szczepu tempranillo z niewielką domieszką viury. W nosie bardzo owocowe, o zapachu malin i jeżyn, z kwiatami i lukrecją w tle. W ustach wyważone, świeże, dojrzałe, długie.
Podawać lekko schłodzone do temperatury 14-15°C, przede wszystkim do drobiu, mięsa z grilla oraz dojrzewających serów.
13,5% alk.
VACCEOS Crianza – D.O. Rueda
VACCEOS Crianza – D.O. Rueda

VACCEOS Crianza – D.O. Rueda

Producent: Agricola Castellana

100% tempranillo
Wino czerwone, wytrawne, leżakujące przez 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego, o wiśniowej, połyskliwej na krawędziach barwie.
Jego aromat przywodzi na myśl dojrzałe, czerwone owoce oraz dżem śliwkowy.
W ustach przyjemne, krągłe, smaczne, o dobrze zintegrowanej kwasowości i długim finiszu.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę 14-16°C, do wołowiny, wieprzowiny, zwierzyny łownej, jagnięciny, serów oraz duszonych, lekko przyprawionych potraw.
14,0% alk.
ACÓN Joven - D.O. Ribera del Duero
ACÓN Joven - D.O. Ribera del Duero

ACÓN Joven - D.O. Ribera del Duero

Producent: Abadía de Acón

100% tempranillo; 14,5% alk.

Wino czerwone, wytrawne o intensywnej, czystej, połyskującej, czereśniowej barwie z fioletowymi refleksami. W nosie złożone, intensywne, o aromacie dojrzałych, czerwonych owoców, wymieszanych z nutami fioletowych kwiatów, takich jak fiołki, lilie itp.
W ustach krągłe, mięsiste, łatwe w piciu, obficie owocowe, eleganckie, o dojrzałych garbnikach.
Najlepiej komponuje się z lekkimi potrawami, takimi jak makarony, pizza, wędliny i tłuste ryby.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę 12-14°C.

ACÓN Roble - D.O. Ribera del Duero
ACÓN Roble - D.O. Ribera del Duero

ACÓN Roble - D.O. Ribera del Duero

Producent: Abadía de Acón

100% tempranillo; 13,0% alk.
Wino czerwone, wytrawne, o czystej, połyskującej, czerwonej barwie z fioletowymi refleksami.
Nos intensywny, świetnie wyważony, elegancki, o atrakcyjnych nutach bardzo dojrzałych owoców, zarówno czarnych, jak i czerwonych. W tle przyprawy i tost z odrobiną toffi i kawy.
W ustach dobrze zbudowane, smaczne, z wigorem, o smaku dojrzałych owoców z domieszką czekolady, lukrecji i kakao; długie.
Najlepiej komponuje się z jagnięciną, makaronami, pizzą i tłustymi rybami. Podawać, gdy osiągnie temperaturę 12-14°C.



Nagrody: Złoty Medal Catavinum WW&S Competition 2015, Srebrny medal International Wine Guide 2014
OLIVARA Crianza - D.O. Toro
OLIVARA Crianza - D.O. Toro

OLIVARA Crianza - D.O. Toro

Producent: Bodegas Marqués de Olivara

100% tinta de toro
Czerwone, wytrawne wino, produkowane z ręcznie zbieranych winogron, rosnących na 15-30 letnich krzewach. W nosie doskonale łączy nuty owoców z kompotu z wanilią, kokosem i czekoladą, pochodzącymi z dojrzewania przez 9 miesięcy w beczkach dębowych, a potem jeszcze przez 5 miesięcy w butelce. W ustach pełne, smaczne, o wyrazistych ale przyjemnych garbnikach.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę 18°C, do grillowanego mięsa, mięsa czerwonego, serów, pasztetów oraz duszonych potraw, przygotowywanych na bazie mięsa i warzyw.

białe

ALTA RIO Blanco - D.O. Ca Rioja
ALTA RIO Blanco - D.O. Ca Rioja

ALTA RIO Blanco - D.O. Ca Rioja

Producent: Consejo de la Alta

100% viura
Biała, wytrawna Rioja, o połyskliwej, słomkowej barwie, wyprodukowana ze szczepu viura. Przywodzi na myśl gruszki i jabłka, z niewielką domieszką nut białych kwiatów. Świeże, aromatyczne wino o długiej końcówce.
Szczególnie polecane do owoców morza, kurczaka, ryżu, delikatnych serów. Sprawdza się także w towarzystwie innych potraw oraz jako aperitif. Przed podaniem schłodzić do temperatury 8-10°C.
12,5% alk.

DOLCE BIANCO Verdejo Frizante - Tierra de Castilla y León
DOLCE BIANCO Verdejo Frizante - Tierra de Castilla y León

DOLCE BIANCO Verdejo Frizante - Tierra de Castilla y León

Producent: Agricola Castellana

100% verdejo
Półsłodkie, lekko musujące wino typu frizante, wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron sztandarowego szczepu Ruedy. Dzięki zatrzymaniu procesu fermentacji w obniżonej temperaturze udało się zachować słodycz w winie oraz w naturalny sposób uzyskać charakterystyczne, delikatne bąbelki, przyjemnie wyczuwalne na podniebieniu. Wino o jasnożółtej barwie z zielonkawymi refleksami i intensywnym, owocowym aromacie. W ustach smaczne, orzeźwiające.
Polecane jako aperitif oraz do deserów. Najlepiej smakuje schłodzone do temp. 5-7°C.
8,0% alk.
PAMPANO Verdejo Semidulce – D.O. Rueda
PAMPANO Verdejo Semidulce – D.O. Rueda

PAMPANO Verdejo Semidulce – D.O. Rueda

Producent: Agricola Castellana

100% verdejo
Pierwsze białe, półsłodkie wino z apelacji Rueda, wyprodukowane wyłącznie ze szczepu Verdejo. Charakteryzuje się połyskliwą, czystą, słomkową barwą.
W nosie intensywne, świeże o owocowym charakterze, przywodzące na myśl cytrusy; w tle wyczuwalne także owoce pestkowe, szczególnie brzoskwinia.
W ustach oleiste, krągłe, o dobrze wkomponowanej kwasowości i słodkim, wybornym, długim finiszu.
Podawać schłodzone do temperatury 4-6°C. Znakomicie smakuje z wszelkiego typu makaronami, rybami, owocami morza, jak i świeżymi wątróbkami.
11,0% alk.
CUATRO RAYAS Viñedos Centenarios Verdejo - D.O. Rueda
CUATRO RAYAS Viñedos Centenarios Verdejo - D.O. Rueda

CUATRO RAYAS Viñedos Centenarios Verdejo - D.O. Rueda

Producent: Agricola Castellana

100% Verdejo
Wytrawne wino, produkowane z owoców zbieranych i przetwarzanych w najbardziej tradycyjny sposób. Winogrona użyte do jego produkcji pochodzą z bardzo starych, nawet 100-letnich krzewów. Dzięki temu uzyskano wino eleganckie i wyważone. Charakteryzuje się ono połyskującą, cytrynową barwą z zielonkawymi refleksami. W nosie wyraziste, świeże, o aromatach pestek brzoskwiń i świeżych ziół z koprem włoskim w tle. W ustach smaczne, aksamitne, muśnięte białymi owocami i ziołami.
Polecane do ryb i mięs z grilla. Podawać schłodzone do temp. 6-8°C.
12,5% alk.