"Wino dla ludzi jest życiem, jeżeli pić je będziesz w miarę.  Jakież ma życie ten,
który jest pozbawiony wina? Stworzone jest ono bowiem dla rozweselenia ludzi.
Zadowolenie serca i radość duszy daje wino pite w swoim czasie i z umiarkowaniem."
Mądrość Syracha 31, 27-28

czerwone

 ROSSO D'ITALIA Galileo
 ROSSO D'ITALIA Galileo

ROSSO D'ITALIA Galileo

Italian Wine
Wino czerwone, wytrawne, kupaż takich szczepów jak sangiovese, primitvo i syrah, pochodzących z wyselekcjonowanych winnic Włoch. Charakteryzuje się intensywną, rubinową barwą oraz świeżym, intensywnym, złożonym aromatem, w którym wyczuwalne są dojrzałe, czerwone owoce. Wino o średniej budowie i dobrej strukturze, przyjemnie świeże, o gładkim, dżemowym finiszu.
Wino wszechstronne. Doskonale smakuje lekko schłodzone (16°-18°C), zarówno samo, jak i podane do białych i czerwonych mięs oraz dań przyrządzonych na bazie makaronów.
13,50% alk.
CHIANTI Confini – Chianti DOCG
CHIANTI Confini – Chianti DOCG

CHIANTI Confini – Chianti DOCG

Producent: Rocca delle Mecie

90% sangiovese, 10% canaiolo; 13% alk.
Wino czerwone, wytrawne, o pięknej, rubinowej barwie z fioletowymi refleksami, butelkowane pierwszej wiosny po zbiorze. Jego aromat przywodzi na myśl dojrzałe, czerwone owoce. W ustach wino to jest świeże i wyważone.
Pasuje do wielu potraw, ale szczególnie do białych mięs i makaronów. Podawać, gdy osiągnie temperaturę 16-18°C .

NEGROAMARO Pietra Pura - Puglia IGT
NEGROAMARO Pietra Pura - Puglia IGT

NEGROAMARO Pietra Pura - Puglia IGT

Producent: Pietra Pura

100% negroamaro, 13,5% alk.
Czerwone, wytrawne, wino, produkowane z wyselekcjonowanych winogron rosnących w Apulii. Urzeka ciemną, purpurową barwą z fioletowymi refleksami, intensywnym, długo utrzymującym się aromatem czarnej porzeczki z delikatnymi nutami innych owoców jagodowych i ziół, szczególnie macierzanki. W ustach średnio zbudowane, przyjemnie świeże, gładkie, o długiej końcówce.
Wino smaczne samo w sobie ale pasuje także do zup, makaronów, mięsa i twardych serów. Podawać, gdy osiągnie temperaturę 16-18°C.

PRIMITIVO Conti Betti
PRIMITIVO Conti Betti

PRIMITIVO Conti Betti

Producent: Giulio Straccali

PRIMITIVO Conti Betti
Puglia IGT
Czerwone, wytrawne wino o głębokiej, rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. W nosie intensywne, o wyczuwalnych nutach czerwonych owoców, głównie wiśni i śliwek, w towarzystwie przypraw. W ustach gładkie, pełne, dobrze wyważone.
Pasuje do wielu potraw, w szczególności do mięs i dojrzewających serów. Podawać, gdy osiągnie temperaturę 16-18°C.

białe

BIANCO D'ITALIA Galileo
BIANCO D'ITALIA Galileo

BIANCO D'ITALIA Galileo

Italian Wine
Wino białe, wytrawne, kupaż takich szczepów jak pinot grigio, chardonnay i sauvignon, pochodzących z nowych regionów winiarskich Włoch. Wyróżnia się intensywną, słomkową barwą z zielonkawymi refleksami. W nosie eleganckie, intensywne, o wyczuwalnych nutach kwiatów i świeżych owoców takich jak jabłka i brzoskwinie. Wino o średniej budowie, wyważone, o przyjemnym, aromatycznym finiszu.
Bardzo smaczne samo w sobie. Doskonale sprawdzi się także z przystawkami i lekkimi daniami głównymi. Podawać schłodzone do temperatury 8°-9°C.
ORVIETO CLASSICO – Orvieto Classico DOC
ORVIETO CLASSICO – Orvieto Classico DOC

ORVIETO CLASSICO – Orvieto Classico DOC

Producent: Rocca delle Mecie

50% trebiano toscano, 20% verdello, 20% grechetto-drupeggio, 10% malvasia toscana; 12,0% alk.
Wino białe, wytrawne, produkowane z winogron rosnących w sercu regionu Orvieto Classico, butelkowane pierwszej wiosny po zbiorach. Charakteryzuje się połyskliwą, słomkową barwą oraz owocowym, wykwintnym aromatem. W ustach wytrawne, świeże.
Podawać schłodzone do temp. 10°-12°C, szczególnie do potraw rybnych, warzyw i białego mięsa.
12,0% alk.
PINOT GRIGIO Confini – Pinot Grigio IGT
PINOT GRIGIO Confini – Pinot Grigio IGT

PINOT GRIGIO Confini – Pinot Grigio IGT

Producent: producent Rocca delle Mecie

12,0% alk.
Wino białe, wytrawne, wyprodukowane z winogron rosnących na wyselekcjonowanych parcelach okolic Casteggio i Broni (Provincia di Pavia). Charakteryzuje się intensywną, słomkową barwą ze złoto-miedzianymi czy nawet lekko różowymi refleksami oraz eleganckim, intensywnym aromatem z nutą owocowo-kwiatową. W ustach dobrze zbudowane, wyważone, o przyjemnym finiszu.
Podawać schłodzone do temp. 8°-9°C, szczególnie do przystawek z warzyw i potraw kuchni śródziemnomorskiej. Jego walory najlepiej jednak można docenić podając je do ryb i skorupiaków, nawet przygotowanych w wyszukany sposób.
12,0% alk.