"Wino dla ludzi jest życiem, jeżeli pić je będziesz w miarę.  Jakież ma życie ten,
który jest pozbawiony wina? Stworzone jest ono bowiem dla rozweselenia ludzi.
Zadowolenie serca i radość duszy daje wino pite w swoim czasie i z umiarkowaniem."
Mądrość Syracha 31, 27-28

czerwone

VIÑA LEVOS Tinto Semiseco (półwytrawne) - Castilla la Mancha
VIÑA LEVOS Tinto Semiseco (półwytrawne) - Castilla la Mancha

VIÑA LEVOS Tinto Semiseco (półwytrawne) - Castilla la Mancha

Producent: Bodegas Alcasor

Półwytrawne, czerwone, młode wino, o czerwono-fioletowej barwie i owocowym charakterze. Wyczuwa się w nim aromaty czerwonych owoców, szczególnie truskawek. W ustach delikatne, średnio zbudowane, łatwe w odbiorze, o słodkich i dojrzałych garbnikach.
Najlepiej komponuje się z różnego typu przekąskami, wędlinami oraz długo dojrzewającymi serami. Podawać schłodzone do temperatury 12-15°C.
12,0% alk.
CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Rosado (różowe) –  Tierra de Castilla y León
CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Rosado (różowe) –  Tierra de Castilla y León

CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Rosado (różowe) – Tierra de Castilla y León

Producent: Agricola Castellana

100% tempranillo
Wino różowe, wytrawne, młode, o truskawkowej, czystej, połyskliwej barwie.
W nosie bardzo owocowe, w tle nuty warzywne i mleczne.
W ustach świeże, smaczne, owocowe z odrobiną nut kwiatowych.
Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-10°C z paellą, spaghetti a la carbonara, lekkich mięs i grzybów.
13,0% alk.
CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Roble –  Tierra de Castilla y León
CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Roble –  Tierra de Castilla y León

CABALLERO DE CASTILLA Tempranillo Roble – Tierra de Castilla y León

Producent: Agricola Castellana

100% tempranillo
Wino czerwone, wytrawne, bardzo aromatyczne, o czerwonej barwie z fioletowymi refleksami, dojrzewajace przez 6 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego.
W ustach delikatne o smaku czerwonych owoców z domieszką nut mlecznych, o słodkich taninach i długim finiszu.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę 14-16°C, do serów, wieprzowych, dobrze przyprawionych wędlin i mięs z grilla.
13,5% alk.
VACCEOS Tempranillo Rosado (różowe) - D.O. Rueda
VACCEOS Tempranillo Rosado (różowe) - D.O. Rueda

VACCEOS Tempranillo Rosado (różowe) - D.O. Rueda

Producent: Agricola Castellana

100% tempranillo
Różowe, wytrawne, aromatyczne wino o czystej, połyskującej barwie dojrzałych czereśni z delikatnymi truskawkowymi refleksami. W nosie wyczuwalne są intensywne, owocowe aromaty z przewagą truskawek, ze świeżymi, mineralnymi nutami w tle, nadającymi mu głębi. W ustach smaczne, mięsiste, o bardzo dobrze zintegrowanej kwasowości i długo utrzymującej się końcówce.
Aby w pełni docenić jego walory należy je podać schłodzone do temp. 8-10°C, szczególnie do serów, makaronów, drobiu oraz prostych potraw przygotowanych na bazie ryżu.
13,0% alk.
VACCEOS Tempranillo Roble – D.O. Rueda
VACCEOS Tempranillo Roble – D.O. Rueda

VACCEOS Tempranillo Roble – D.O. Rueda

Producent: Agricola Castellana

100% tempranillo
Wino czerwone, wytrawne, leżakujące przez 3 miesiące w nowych beczkach z dębu amerykańskiego, o wiśniowej, czystej, połyskliwej barwie z ciemniejszymi refleksami.
Jego aromat przywodzi na myśl czerwone owoce i lukrecję. Wyczuwalne są w nim także nuty mleczne i wanilia.
W ustach bardzo smaczne, delikatne, mięsiste, o słodkich, aromatycznych garbnikach i długim finiszu.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę 14-16°C, do serów i mięs z grilla.
13,5% alk.
OLIVARA Joven - D.O. Toro
OLIVARA Joven - D.O. Toro

OLIVARA Joven - D.O. Toro

Producent: Bodegas Marqués de Olivara

100% tinta de toro (tempranillo)
Młode, czerwone, wytrawne wino o ciemnej, połyskliwej, czerwonej barwie.
W nosie bardzo aromatyczne, owocowe. W ustach smaczne, o doskonałej, jedwabistej strukturze, długie, dobrze zbudowane.
Podawać lekko schłodzone do pieczonych mięs, mięsa czerwonego, zwierzyny łownej, serów i pasztetów.
14,0% alk.
ALTA RÍO Tinto – D.O. Ca Rioja
ALTA RÍO Tinto – D.O. Ca Rioja

ALTA RÍO Tinto – D.O. Ca Rioja

Producent: Consejo de la Alta

95% tempranillo, 5% viura
Młode, czerwone, wytrawne wino o połyskliwej, średnio intensywnej, purpurowej barwie z rubinowymi refleksami, produkowane ze szczepu tempranillo z niewielką domieszką viury. W nosie bardzo owocowe, o zapachu malin i jeżyn, z kwiatami i lukrecją w tle. W ustach wyważone, świeże, dojrzałe, długie.
Podawać lekko schłodzone do temperatury 14-15°C, przede wszystkim do drobiu, mięsa z grilla oraz dojrzewających serów.
13,5% alk.

białe

VIÑA LEVOS Blanco Semiseco (półwytrawne) - Castilla la Mancha
VIÑA LEVOS Blanco Semiseco (półwytrawne) - Castilla la Mancha

VIÑA LEVOS Blanco Semiseco (półwytrawne) - Castilla la Mancha

Producent: Bodegas Alcasor

Półwytrawne, białe, młode wino, o jasnożółtej barwie z zielonkawymi refleksami. Wyczuwa się w nim aromat miękkich, białych owoców, takich jak banany, jabłka i grejpfruty. W ustach przyjemne dla podniebienia, lekkie, długie.
Podawać schłodzone do temperatury 6°C. Najlepiej komponuje się sałatkami i surówkami, rybami i białym mięsem.
12,0% alk.
CABALLERO DE CASTILLA Verdejo - Tierra de Castilla y León
CABALLERO DE CASTILLA Verdejo - Tierra de Castilla y León

CABALLERO DE CASTILLA Verdejo - Tierra de Castilla y León

Producent: Agricola Castellana

100% verdejo
Wino białe, wytrawne, młode, o jasnej, połyskliwej, czystej, złocistej barwie, wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron.
W nosie lekko perfumowane, z charakterystycznymi dla szczepu Verdejo nutami kopru włoskiego.
W ustach lekkie, z przewagą nut zielonych jabłek i bananów.
Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C do makaronów, potraw przygotowanych na bazie ryżu, ryb, owoców morza oraz delikatnych serów.
12,5% alk.
ALTA RIO Blanco - D.O. Ca Rioja
ALTA RIO Blanco - D.O. Ca Rioja

ALTA RIO Blanco - D.O. Ca Rioja

Producent: Consejo de la Alta

100% viura
Biała, wytrawna Rioja, o połyskliwej, słomkowej barwie, wyprodukowana ze szczepu viura. Przywodzi na myśl gruszki i jabłka, z niewielką domieszką nut białych kwiatów. Świeże, aromatyczne wino o długiej końcówce.
Szczególnie polecane do owoców morza, kurczaka, ryżu, delikatnych serów. Sprawdza się także w towarzystwie innych potraw oraz jako aperitif. Przed podaniem schłodzić do temperatury 8-10°C.
12,5% alk.