"Wino dla ludzi jest życiem, jeżeli pić je będziesz w miarę.  Jakież ma życie ten,
który jest pozbawiony wina? Stworzone jest ono bowiem dla rozweselenia ludzi.
Zadowolenie serca i radość duszy daje wino pite w swoim czasie i z umiarkowaniem."
Mądrość Syracha 31, 27-28

czerwone

CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Carménère Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley
CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Carménère Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley

CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Carménère Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley

Producent: Casas del Toqui

Wino czerwone, wytrawne, produkowane z winogron rosnących w podregionie Peumo, o żywej, wiśniowej barwie z fioletowymi refleksami. Dojrzewanie przez 12 miesięcy w dębowych beczkach dodało mu złożoności i pozwoliło rozwinąć się aromatom czarnych owoców, czekolady i przypraw, muśniętych nutami porzeczki, tytoniu oraz owoców suszonych. Wino to jest soczyste w ustach, o aksamitnych garbnikach, wyważone, długie.
Wybornie smakuje podane, gdy osiągnie temperaturę (16-18°C), szczególnie z wieprzowymi żeberkami.
14,0%
CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Pinot Noir Gran Reserva - D.O. Casablanca Valley
CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Pinot Noir Gran Reserva - D.O. Casablanca Valley

CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Pinot Noir Gran Reserva - D.O. Casablanca Valley

Producent: Casas del Toqui

Czerwone, wytrawne wino o rubinowej barwie, dojrzewające przez 7 miesięcy w dębowych beczkach. Wyróżnia się eleganckim, złożonym aromatem, w którym na pierwszy plan wysuwają się nuty czerwonych owoców, takich jak truskawki i czereśnie, z tostem w tle. Wino delikatne na podniebieniu, o jedwabistych garbnikach i przyjemnym finiszu. 87 pkt. Descorchados.
Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 14-16°C, podane do białych mięs, grzybów, ryb i owoców morza, w szczególności do łososia z grilla i risotta z krewetek lub grzybów.
14,0% alk.
CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Syrah Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley
CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Syrah Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley

CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Syrah Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley

Producent: Casas del Toqui

Wino czerwone, wytrawne, o intensywnej, fioletowo-czerwonej barwie, dojrzewające przez 12 miesięcy w dębowych beczkach. Na pierwszy plan wysuwają się w nim aromaty owocowe, przede wszystim dojrzałych, czerwonych owoców, w towarzystwie aromatów zwierzęcych. W ustach dobrze zbudowane, o soczystych garbnikach i długim finiszu. Złoty medal na Monde Selection i Berliner Wine Trophy. 90 pkt. Descorchados.
Podawać lekko schłodzone (16-18°C) do białych i czerwonych mięs, szczególnie do indyka i jagnięciny.
14,0% alk.
CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Malbec Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley
CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Malbec Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley

CASAS DEL TOQUI Terroir Selection Malbec Gran Reserva - D.O. Cachapoal Valley

Producent: Casas del Toqui

Wino czerwone, wytrawne o czereśniowej barwie, produkowane z winogron rosnących w podregionie Apalta. Chilijski malbec, który śmiało może konkurować z winami produkowanymi w Argentynie z tego samego szczepu. Przywodzi na myśl czerwone owoce oraz kakao i wanilię z domieszką przypraw – nuty pochodzące z dojrzewania przez 12 miesięcy w dębowych beczkach. W ustach o dobrej strukturze i delikatnych, eleganckich garbnikach. Wino długie, o przyjemnej końcówce.
Podawać, gdy osiągnie temperaturę (16-18°C) do czerwonych mięs.
14,0%
JAIME SEGÚ Cabernet Sauvignon - D.O. Maule
JAIME SEGÚ Cabernet Sauvignon - D.O. Maule

JAIME SEGÚ Cabernet Sauvignon - D.O. Maule

Producent: Vińa Segú

90% cabernet sauvignon (ponad 40-letnie szczepy), 10% carignan (ponad 80-letnie winorośle);
Wino czerwone, wytrawne, niefiltrowane, o głębokiej, bardzo intensywnej barwie, z fioletowymi refleksami. Charakteryzuje się złożonym i eleganckim bukietem, przywodzącym na myśl kawę, czekoladę, dojrzałe, czerwone owoce, skórę i tosty, z odrobiną delikatnej, słodkiej wanilii, pochodzącej z dojrzewania przez 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
W ustach złożone, smaczne, bardzo dobrze zbudowane. Wyraźnie wyczuwalne są w nim ponownie dojrzałe, czerwone owoce, czarna porzeczka, czekolada, nuty dymne i waniliowe, a także kawa. Delikatnie zaznacza też swoją obecność mentol. Dobrze zharmonizowane pomiędzy owocami, drewnem i długim finiszem.
Najlepiej smakuje podane, gdy osiągnie temperaturę 18°C, z pieczoną wieprzowiną, pieczonym indykiem, ptactwem łownym, gęsią, kaczymi i gęsimi wątróbkami, królikiem, cielęciną z grilla, cynaderkami i dojrzałymi serami. Winem Jaime Segú można się delektować teraz lub pozwolić, żeby bardziej dojrzało.
14,0% alk.
SOL DE MELOZAL Cabernet / Carménère - D.O. Maule
SOL DE MELOZAL Cabernet / Carménère - D.O. Maule

SOL DE MELOZAL Cabernet / Carménère - D.O. Maule

Producent: Vińa Segú

60% cabernet sauvignon (ponad 40-letnie szczepy), 40% carménère (ponad 40-letnie szczepy);
Wino czerwone, wytrawne, niefiltrowane, produkowane ze zbieranych ręcznie, najlepszych winogron rosnących w Melozalu (zbiór 5000 kg z hektara), po raz pierwszy wypuszczone na rynek. Dojrzewało przez 11 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego. Odznacza się głęboką, czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Jego aromat jest intensywny, skoncentrowany, długi i złożony, z nutą pieprzu, tytoniu, delikatnie wyczuwalnego tostu, wanilii i dymu. W ustach wino to jest bardzo skoncentrowane, dobrze zbudowane, o długim i przyjemnym finiszu, przywodzące na myśl jeżyny i śliwki doskonale komponujące się z wyczuwalnymi nutami wanilii, tostu, kokosa i czekolady.
Idealne do baranich żeberek, pieczonej wieprzowiny, cielęciny i indyka, gęsi, ptactwa łownego, gęsich lub indyczych wątróbek, królika, cynaderek i dojrzałych serów. Należy je podawać gdy osiągnie temperaturę 18°C.
14,0% alk.

Nagrody: złoty medal Concours Mondial de Bruxelles